11 sunete në ditën e Xhuma

Disa nga sunetet e ditës së xhuma dhe burimi i tyre sheriatik : 1.Gusulli(pastrimi)n­­ë diten e xhuma-(Buhariu 1951) 2.Veshja e rrobave të bukura(të pastërta dhe sipas rregullave të sheriatit)-(Ebu Davud) 3.Përdorimi i miskut(parfumit) dhe përdorimi i Misvakut-(Ibn Maxhah) 4.Shkuarja herët në xhami për namazin e xhumasë-(Buhariu 929 dhe Muslimi 1964) 5.Përpjekja për tu ulur sa …

6 veprat që duhet ti bëjmë në ditën e Xhuma!

1. Të bëjmë dua dhe të kërkojm falje te All-llahu i Lartësuar sa më tepër, se në ditën e Xhuma është një moment kur All-llahu i pranon lutjet dhe pendimet. 2. Të dërgojmë selam dhe salavate për Pejgamberin alejhis-selam sa më tepër. 3. Të pastrohemi, parfumosemi dhe të veshim rrobat më të mira. 4. Të …

Gjërat që duhet të bësh në kohën kur vijnë sprovat

Përcillet nga Ebu Hurejra se Profeti alejhi selam ka thënë: “ Shpejtoni në vepra të mira, sepse do të vijnë fitne (sprova) si errësira të natës së errët, ku njeriu gdhihet besimtar dhe ngryset pabesimtar apo ngryset besimtar dhe gdhihet pabesimtar, e shet fenë e tij me një plackë të kësaj bote.” Muslimi Dobitë: 1. …

Lutjet kur bije shi

Allahumme sajjiben nafi’an O Allah, bëje këtë shi të begatshëm, e të dobishëm! Buhariu. Allahumme eskina gajthen mugithen meri’en meri’an gajre darrin axhilen gajre axhili. O Allah, të lutem na lësho shi të këndshëm, freskues, të dobishëm e jo të dëmshëm, të menjëhershëm e jo të vonuar. Saktësoi Albani. Allahumme egithna, Allahumme egithna, Allahumme egithna. …

Çfarë janë melekët dhe si janë krijuar?

Të flasësh mbi melekët është gjë shumë e bukur, pasi janë krijesa të dashura për çdo njeri. Kur u pyet Profeti [sal-lall-llahu alejhi ve sel- lem] se ç’është besimi, ai menjëherë pas Zotit rradhiti besimin në melekët e Tij. Ato janë krijesa të krijuara nga drita. Thotë profeti Muhammed [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem]:”Melekët janë krijuar …

5 porosi nga Profeti (alejhi selam)

Ebu Hurejra (radijAllahu anhu) tregon se i Dërguari i Allahut (alejhi selam) ka thënë: “Kush i pranon prej meje disa fjalë, që të veprojë me to apo ta mësojë atë që do të veprojë me to?” Ebu Hurejra tha: “Unë o i Dërguari i Allahut.” Atëherë më mori për dore dhe m’i numëroi pesë gjëra: …

Hadith Madhështor

Hadith Madhështor Ebu Dheri transmeton se i Dërguari i Allahut {alejhi selam} ka thënë se Allahu i Madhëruar ka thënë: “O robërit e Mi! Unë ja kam ndaluar Vetes padrejtësinë, por e kam ndaluar atë edhe për ju, prandaj mos dhunoni njëri tjetrin! O robërit e Mi! Të gjithë ju jeni në humbje, përveç atij …